Translate the page

jueves, 23 de octubre de 2014

El optimismo español // A spanyol optimizmus :)

Messze földön híresek a spanyolok jókedvükről, nyitottságukról és optimizmusukról. Aki járt már Spanyolországban, megtapasztalhatta, hogy micsoda nyugodt népség ez a spanyol, és hogy ők tényleg nem azért élnek, hogy dolgozzanak, hanem azért dolgoznak, hogy élhessenek... Több mint egy éve, hogy hazaköltöztünk Spanyolországból, és már-már hajlamosak vagyunk elfejetkezni erről a lazaságról. A múlt héten Valenciában töltöttünk egy csodás hetet, és már az első pillanatok kezdtek minket visszarepíteni a spanyolok vidám hangulatához. Az első ilyen "felocsúdás" a következő felirat volt: "Respira, ya se pasa." Találjátok ki, hol találtunk rá erre a lelkesítő mondatra.... A Vueling légitársaság zacskójára volt rányomtatva, amit akkor használ az ember, ha "megviseli a gyomrát" a repülés. :) 

"Respira, ya se pasa", azaz "Csak lélegezz, mindjárt elmúlik" :) Igen, közeledünk España felé! - kiáltottunk fel. A spanyol optimizmus első jelei. De hát nem igaz? Ha bármi bosszúság ér minket, úgysem tart örökké. Az idő távlatából nézve pedig csak egy apró semmiség az egész. Mérgelődés helyett, jusson hát eszünkbe ez a spanyol lazaság. "Respira, ya se pasa." :)


Korábban többször gondoltam már rá, hogy az útmenti nagy hirdetőtáblákra, reklámok és politikai "bölcsességek" helyett, milyen jó lenne inkább egy-egy lelkesítő, pozitív gondolatot olvasni. Itthon még ez úgy látszik várat magára, a spanyolok viszont kezdik megvalósítani. Ha nem is nagy plakátok formájában, de talán még hatásosabb módszerrel. Egyik nap egy valenciai étterem teraszán ebédeltünk, és épp a szalvétatartóhoz nyúltam, hogy a "calamares"-től zsíros kezemet megtöröljem, hát mi köszönt vissza rám...? "Debes centrarte en ser feliz" - Arra összpontosíts, hogy boldog légy. Bármit ráírhattak volna a szalvétára, reklámot, egy "Jó étvágyat!" feliratot... Így viszont vidámmá tette a napunkat, és emlékeztetett rá, hogy miért is születtünk erre a földre. Ti se felejtsétek el, a nehezebb pillanatokban sem! "¡Debes centrarte en ser feliz!" :)No hay comentarios:

Publicar un comentario

Szólj hozzá: