Translate the page

martes, 30 de diciembre de 2014

Nochevieja Spanyolföldön

Mint spanyol nyelvet tanulók, vagy a spanyol kultúrával ismerkedők biztosan felmerült már bennetek, hogy ez az amúgyis "bulizós" nép, vajon hogyan ünnepli az év egyik legnagyobb "buliját", a szilvesztert. Már délutántól kezdve petárdadurrogástól hangosak az utcák, ami este felé egyre csak fokozódik, és persze tűzijátékkal is kiegészül itt-ott. Kifejezetten szilveszter estére jellemző étkük nincsen, de ezen az estén is előkerül az ízletes "Jamón Ibérico", mint előétel, illetve a finomabbnál finomabb rákok (langostinos, gambas). Főételként szolgálhatnak fel tőkehalat (merluza), és természetesen a drágább, "előkelőbb" húsételeket, mint például a bárány (cordero).  Ha kedvet kaptatok egy spanyolos szilveszteri menühöz, itt találtok sok-sok RECEPTET.

Az izgalom akkor kezd tetőfokára hágni, mikor éjfélt üt az óra. Vagyis inkább előtte kb fél perccel. Ez az a pillanat, amikor minden spanyol egy-egy szőlőszemet habzsol el. Összesen 12 db-ot éjfélig, gongütésenként egyet. :) Nekem még egyszer sem sikerült tartani a tempót, valahogy a 12-dik harangszónál is volt még 3-4 szőlőszem a tányéromban. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a spanyolok sokszor csalnak (főleg a gyerekek), mert nekik előre megpucolják a szőlőszemeket. :) Szóval nagy az izgalom, és a szőlőszemek szájbatuszkolása. Ők tehát nem a Himnusz éneklésével köszöntik az újévet, hanem mindenki a Puerta del Sol-i tévéközvetítést nézi. (A madridi Fő tér közelében lévő tér, ahol szilveszter este összegyűlik a város apraja-nagyja, hogy együtt hallgassák az itt található óra 12 gongját.) 
Nochevieja otthon:


Eközben a Puerta del Sol-on:Ha kedvet kaptatok betekintést nyerni idén a spanyolok ünneplésébe, ti is követhetitek élőben az eseményeket, a Spanyol Televízió honlapján kattintsatok az élő közvetítés gombra jobb oldalon: Televisión en directo.
Éjfél után kinyitnak a szórakozóhelyek, és a fiatalok ott folytatják az ünneplést, az idősebbek pedig otthon, reggelig kártyáznak, beszélgetnek a rokonokkal, ismerősökkel. 

¡FELIZ AÑO NUEVO!
Nos vemos en 2015 :)


Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Szólj hozzá: