Translate the page

lunes, 5 de enero de 2015

Reyes Magos - Három királyok

Spanyolországban a karácsonyi ünnepsorozat nem ér véget a szilveszter estével. Utána következik még csak az igazi csúcspont, amit a gyerekek a legjobban várnak: a Reyes Magos estéje. Január 6-án ünneplik a három királyok napját, akik - ahogy annak idején Jézusnak - a spanyol gyerekeknek is ők hozzák az ajándékokat. Már előző este (5-én) nagy izgalomban vannak a gyerekek, hiszen ekkor érkeznek meg valójában a királyok a szánjaikon, hatalmas felvonulással vonulnak be a városba (cabalgata de reyes). Őket hatalmas feldíszített kocsik előzik meg, közöttük mutatványosok, táncosok, zenekarok vonulnak fel. Hasonlóképpen, mint nálunk a Virágkarneválon, csak itt fényekkel világítják ki a mesefigurákat, és cukorkákat dobálnak a szekerekről a tömegben álldogáló izgatott gyerekeknek. Este kitisztogatják a csizmácskájukat, amit az ablakba tesznek vagy az erkélyre, illetve a királyok tevéinek szánt víz sem maradhat el. 

Egy rövid film a felvonulásról:A teljes közvetítés a cabalgatáról:Majd izgatottan bújnak ágyba, és várják a reggelt vajon szenet kapnak-e vagy ajándékot. Őket nem virgáccsal "büntetik", hanem gyerekek szenet kapnak, ha rosszul viselkedtek. :) Hagyományosan Spanyolországban szenteste nem is ajándékozták meg egymást a családok, a fő esemény a családi vacsora, az ajándékokat a három királyok hozzák, január 6-ára virradóra. 
Nézzétek meg élőben a felvonulást a spanyol televízió 19 órától élőben közvetíti: CABALGATA EN VIVO (élő közvetítés)
Még több kép a felvonulásról: ITT
Bár számomra a nap fénypontja a "Roscón de reyes", azaz a királyok koronája. Ez egy kör alakú sütemény tejszínhabbal vagy vaníliás krémmel töltve, a tetején zseléscukorral díszítve. Ezek az ékkövek a királyok koronáján. A süteményben elrejtenek egy kis ajándék figurát, és a hagyomány szerint, aki megtalálja, az fizeti a roscónt. :)
Január 6. (is) munkaszüneti nap Spanyolországban, ez a játékkal, vidámsággal teli nap zárja a téli szünetet, utána visszatérnek a mindennapok a régi kerékvágásba. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Szólj hozzá: