Translate the page

Nyelvvizsga - De melyik?

Melyiket válasszam? - A NAGY NYELVVIZSGATESZT

Magyarországon többféle típusú nyelvvizsgát lehet tenni spanyol nyelvből:

1. BME Nyelvvizsga
2. ITK-Origó nyelvvizsga
3. DELE (Diploma de Español como lengua extranjera)
4. ECL
5. TELC

Az első, és legfontosabb kérdés, hogy miért van szükséged nyelvvizsgára?

Ha diplomához vagy olyan munkahelyhez kell, ahol államilag elismert bizonyítványt kérnek, akkor valamilyen itthon akkreditált nyelvvizsgát érdemes tenni. 
Az egyik ilyen, az  ITK-Origo nyelvvizsga, ami még mindig a legnehezebb. Végig az egyszerre két nyelven (spanyol-magyar) való gondolkodást ösztönzi. A szövegértéses feladatra is magyar nyelven kell válaszolni. Ez első ránézésre akár könnyebbségnek is tűnhet, viszont folyamatosan arra ösztönzi a diákot, hogy mindig mindent le kell fordítania a saját anyanyelvére, ezáltal még inkább lelassítja a folyamatot, hogy megtanuljon idegen nyelven gondolkodni. 
További info: www.itk.hu

BME nyelvvizsga sokkal inkább globális nyelvismeretre kíváncsi, nem pedig arra, hogy mit nem tudsz. :) Jóhír, hogy van egynyelvű változata is, így nem kell mindig a fordítástól stresszelni. :) Az íráskészség rész fogalmazási feladata is az adott szinthez viszonyítva viszonylag egyszerű és "életszerű". A szóbeli vizsgákon is pozitívak a tapasztalatok, a vizsgáztatók kedvesek, emberségesek.
További info: www.bmenyelvvizsga.bme.hu
PRÓBAFELADATOK

A külföldi nyelvvizsgák mindegyikét honosítani kell. Jóhír, hogy különbözeti vizsga nékül, a rossz hogy 10 000 Ft eljárási díjért.
Bővebb info: 
Honosítható nyelvvizsgák
Honosítás folyamata

A három közül (DELE, TELC, ECL) érdemes a DELE-t választani, hiszen ez az egész világon ismert és elismert spanyol állam hivatalos nyelvvizsgája. Magyarországon vizsgázni a Budapesti Cervantes Intézetben lehet. 
A DELE vizsgákban általában sok az összepárosítós feladat. Alap szinten ez lehet kép, rövid állítás összekapcsolása egy szöveggel, magasabb szinten szövegrészek párosítása. A "hallott szöveg értése" részben sincs kifejtős feladat, csak ikszelni vagy párosítani kell különböző állításokat. A levélírás résznél két szöveget kell ugyan megírni, de mindig valamilyen forrás alapján. Ez lehet táblázat, szöveg, hanganyag. Ha valaki erre a vizságra jelentkezik, azzal számolnia kell, hogy az eredmény megérkezése több hónapig is eltarthat (min. 3). Ez azért van, mert az egész világon ugyanabban az időpontban rendezik meg az írásbeli vizsgákat, majd az összes dolgozatot elküldik Spanyolországba (Salamancába), és ott javítják ki őket. A szóbeli vizsga az adott vizsgahelyszínen zajlik (pl. Budapesti Cervantes Intézet).
További info: www.budapest.cervantes.es
PRÓBAFELADATOK

Készítettem nektek egy összefoglaló táblázatot szintekre lebontva. Így talán könnyebben kiigazodtok a nyelvvizsgák útvesztőjében:

Alapfok (B1):


Középfok (B2):


Felsőfok (C1):

Kövess minket Facebookon: 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Szólj hozzá: